بارگیری بار بر روی هواپیما یک بخش تخصصی برای کار با انواع لیفتراک است؛ زیرا نحوه بارگیری در فرودگاهها با انبارهای عادی بسیار تفاوت دارد و یکی از بخشهای مهم حمل و نقل هوایی به شمار میرود. در نتیجه چالشهای خاص خود را داشته و باید بر اساس مراحل و ترتیب خاصی انجام شود.
در این نوشتار از گروه صنعتی فابکو به بررسی مراحل و فرایندهای مختلف بارگیری بار بر روی هواپیما میپردازیم.
تفاوت های لجستیک فرودگاهی و صنعتی
یکی از تفاوتهای اساسی در میان بارگیری فرودگاهی و صنعتی، نوع بارهایی است که در هر کدام وجود دارند. در حمل و نقل هوایی معمولا بارهایی با استاندارد بالا و اندازههای مشخص مانند کانتینرها حمل میشوند.
در نتیجه تجهیزاتی که در فرودگاهها برای جابجایی این موارد استفاده میشوند، کارایی بیشتری خواهند داشت. این در حالی است که در صنایع تولیدی با انواع بارها در اندازهها، شکلها و وزنهای مختلف سر و کار داریم که نیاز به ناوگان حمل و نقل گستردهتر و متنوعتری دارند.
فرایند بارگیری روی هواپیما
بارگیری بار روی هواپیما معمولا با استفاده از پالتها انجام میشود که در اندازههای مختلف 10 و 20 فوت موجود هستند. بارهایی که از طریق حمل و نقل هوایی ارسال میشوند، بر روی این پالتها قرار میگیرند؛ در برخی موارد هم از جعبههای آلومینیومی با قابهای پروفیل برای جابجایی استفاده میشود که معمولا دارای شبکه محافظ برای جلوگیری از آسیب به بار هستند. به همین دلیل معمولا فرایند بارگیری روی هواپیما سادهتر از انبارهای صنعتی است. برای بررسی مشخصات فنی تجهیزات انبارداری و سفارش آنلاین کلیک کنید.

روش های بارگیری بر روی هوایپما
برای بار زدن محمولهها بر روی هواپیما معمولا از دریچههای جانبی یا پشتی استفاده میشود. اما دریچه دماغه برای بارهای بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل اینکه هواپیماها ارتفاع زیادی از سطح زمین دارند، فضاهای بارگیری آنها به گونهای طراحی شده که امکان استفاده از لیفتراک معمولی وجود ندارد و باید از روشهای جایگزین استفاده کرد. برخی از این روشها عبارتند از:
-
استفاده از دستگاههای بارگیری کانتینر
این دستگاهها شامل یک بالابر بزرگ هستند که کانتینرها را از انبار به هواپیما منتقل کرده و عملیات بارگیری را انجام میدهند. دستگاههای بارگیری کانتینر بسیار مقاوم بوده و به راحتی میتوانند بر روی سطوح ناصاف هم حرکت کنند. بالابرهای کانتینر دارای یک سیستم هیدرولیک هستند که پلتفرم را به صورت دقیق با دریچه هواپیما همراستا کرده و بارگیری را به راحتی انجام میدهند.
-
بارگذاری عمده یا Bulk Loading
در بسیاری از هواپیماهایی که بدنه باریکی دارند، بار به صورت عمده بارگذاری میشود؛ این روش بیشتر مناسب اقلامی مانند چمدان و بارهای منفرد است که شکل و ابعاد مشخصی ندارند. در این روش، تریلرها، بارها را به یک محفظه مشخص انتقال داده و سپس محفظه در داخل هواپیما قرار میگیرد. نکته مهم اینجاست که همه اقلام در این محفظه باید به صورت کامل برچسبگذاری شده باشند تا بارگیری به صورت دقیق و منظم انجام شود.

اهمیت بررسی و بازرسی بار
یکی از مراحل مهم در بارگیری بار روی هواپیما، بررسی و بازرسی دقیق آن است؛ زیرا بار باید با توزیع وزنی خاصی بارگیری شود تا هواپیما بتواند به درستی در هوا بماند. همچنین پس از اتمام مراحل کار، باید برگه بارگیری با بارهای موجود مطابقت داده شود تا هیچ اشتباهی اتفاق نیوفتد. این برگه پس از چک شدن، باید به خلبان تحویل داده شود تا به طور کامل از محتوای بار خود آگاهی داشته باشد. یکی دیگر از نکات مهم در بررسی بار هواپیما، اطمینان از بستن قفلها در فضای بار است. حتی اگر بار، کمتر از ظرفیت هواپیما باشد، باید همه قفلها کامل بسته شوند تا موارد دیگر در فضای آزاد جابجا نشوند.
خطرات ناشی از بارگیری اشتباه در هواپیما
بارگذاری نامناسب بار میتواند منجر به مشکلات جدی در طول پرواز شود؛ زیرا عدم توازن در بار میتواند مرکز ثقل هواپیما را تغییر داده و مشکلاتی را در پرواز ایجاد کند. بنابراین بارگیری باید با استفاده از تجهیزات مناسب و با دقت زیاد انجام شود تا خدمه پرواز و بارها در سلامت کامل به مقصد برسند. برای افزایش ایمنی بارگیری، استفاده از تجهیزات مناسب بسیار مهم است. شما میتوانید از انواع بالابرهای هیدرولیک یا نوار نقاله استفاده کنید تا سرعت عملیات بالا رفته و مرکز ثقل هواپیما هم تغییری نکند.
سخن پایانی
بارگیری روی هواپیما یک فرایند پیچیده است که به دقت، تجهیزات مناسب و تخصص نیاز دارد. با رعایت اصول صحیح بارگیری و استفاده از دستگاههای پیشرفته، میتوانید اطمینان و ایمنی را در این عملیات تا حد زیادی بالا ببرید. در صورتی که نیاز به خرید انواع پالت یا لیفتراک مناسب برای این عملیات دارید، میتوانید سفارش خود را از طریق سایت فابکو ثبت کنید.